Ξέρουμε πως προσβάλλουμε τα πνευματικά δικαιώματα με την κάθε δημοσίευση στο blog και ότι με ένα νεύμα του νόμου και του δημιουργού και του κληρονόμου και του εκδοτικού και του θιγμένου θα μπορούσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρεθούμε είτε πίσω από τα κάγκελα, είτε πάνω σ'αυτά. Όμως ό,τι ανεβαίνει, ανεβαίνει από την φυσική διάθεση να μοιραστούμε, να θυμίσουμε, να μονολογήσουμε όπως θα το κάναμε ούτως ή άλλως.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Silvia Federici : ομιλία στο Peoples’ Platform Europe


Για ένα διεθνές φεμινιστικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική πατριαρχία και τον συνεχή πόλεμο για την κοινωνική αναπαραγωγή

S. Federici


Ζούμε σε μια εξαιρετική στιγμή, μια στιγμή κατά την οποία όλες οι δυνάμεις, η βία και η επιβολή του καπιταλισμού μετατοπίζονται με τρόπους που, σε μεγάλο βαθμό, έχουν διαμορφώσει την ιστορία. Ο καπιταλισμός γεννήθηκε με τη γενοκτονία, με την αποικιοκρατία, με τη δουλεία και με το κυνήγι μαγισσών.  Και υπήρξε ένα βίαιο πατριαρχικό σύστημα σε όλη του την ιστορία. Έχει οδηγήσει σε δύο παγκόσμιους πολέμους που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά, τουλάχιστον από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ένα είδος συμβιβασμού, που οδήγησε σε κάποια διαπραγμάτευση και κάποια αναγνώριση των δικαιωμάτων των λαών, στη διαδικασία της αποαποικιοποίησης. Όλα αυτά σήμερα διαγράφονται. Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της καπιταλιστικής πατριαρχίας. Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό.


Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλω να μιλήσω για το είδος του αγώνα, για το είδος του κινήματος που χρειαζόμαστε. Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, όπως έχω γράψει και δηλώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Παλαιστίνη, στο Σουδάν, στο Κονγκό, είναι στην ουσία μια ακραία εκδήλωση μιας διαδικασίας που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται από το τέλος της δεκαετίας του 1970. Από τότε ξεκίνησε η μεγάλη αντεπανάσταση—μια αντεπανάσταση ενάντια στα κινήματα της δεκαετίας του ’60, ενάντια στην αποαποικιοποίηση, ενάντια στο φεμινιστικό κίνημα, στο αντιπολεμικό κίνημα.


Έχουμε, λοιπόν, μια διαδικασία που από τη δεκαετία του ’70 κορυφώνεται με την κρίση του χρέους, με τη δομική προσαρμογή, με την επιβολή οικονομικών όρων σε πολλές χώρες, που στην πραγματικότητα διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καταδικάζοντας τεράστιους πληθυσμούς στη μετανάστευση και αναγκάζοντας μαζικές απελάσεις ανθρώπων από τη γη τους. Και φυσικά, όλο αυτό εντείνει τις κοινωνικές συγκρούσεις.


Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ακραία βία, η γενοκτονική βία, οι δηλώσεις περί εξόντωσης που βλέπουμε να εξελίσσονται και συνεχίζονται μέχρι σήμερα—ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη, αλλά όχι μόνο εκεί—δεν είναι αποσυνδεδεμένες, δεν είναι μια ακραία, μεμονωμένη περίπτωση. Αντίθετα, αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου του καπιταλισμού, που πλέον, για διάφορους λόγους, δεν έχει πια χώρο ούτε καν για κάποια μορφή κοινωνικής δημοκρατίας. Και έτσι, απελευθερώνει τη βία του με έναν ανοιχτό και απροκάλυπτο τρόπο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα αυτής της νέας φάσης του καπιταλισμού, που επιστρέφει στην πιο αποικιοκρατική του περίοδο.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το ερώτημα του κινήματος είναι κρίσιμο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, ναι, οι διαδηλώσεις και η δημιουργία διεθνών δικτύων είναι θεμελιώδεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τους ίδιους τους μηχανισμούς που, σε καθημερινή βάση, τροφοδοτούν αυτό το σύστημα και επιτρέπουν στο καπιταλιστικό σύστημα να αναπαραχθεί. Πρέπει να μάθουμε να απενεργοποιούμε τον καπιταλισμό όχι μόνο μέσα από τη μαζική αντιπαράθεση στους δρόμους και σε μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και αλλάζοντας την ίδια την οργάνωση της κοινωνικής αναπαραγωγής. Γιατί είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία κοινωνικής αναπαραγωγής—που βασίζεται στη σύγκρουση, στις ιεραρχίες, στις διαιρέσεις, στην υποτίμηση ολόκληρων πληθυσμών—που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.


Σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι το φεμινιστικό κίνημα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Όχι οποιοδήποτε φεμινιστικό κίνημα, γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του φεμινισμού—υπάρχει και ένας νεοφιλελεύθερος, κρατικά χορηγούμενος φεμινισμός που αντιβαίνει σε όσα λέω. Αλλά το λαϊκό φεμινιστικό κίνημα, το οποίο βασίζεται στη μαζική πάλη, έχει αναγνωρίσει τη σημασία της αναπαραγωγής ως πεδίου αγώνα, που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής.


Αυτό το κίνημα μπορεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο για διαφορετικά κινήματα και να αναδείξει τη συνέχεια μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτώχειας, απαλλοτρίωσης και της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη. Ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να χτίσει δίκτυα αντίστασης, όπως εκείνα που είδαμε τη δεκαετία του 1990 με το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Και φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και το εργατικό κίνημα, το οποίο, δυστυχώς, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αποδεχτεί κρατικές πολιτικές και συχνά συνεργάστηκε με ιμπεριαλιστικές πολιτικές και την αποικιοκρατία.


Χρειαζόμαστε νέα εργατικά κινήματα, κινήματα που δεν θα διαπραγματεύονται μόνο μισθούς και συντάξεις, αλλά που θα διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν στο τι παράγεται. Κινήματα που θα λένε «Δεν θα παράγουμε βόμβες, δεν θα παράγουμε τοξικά υλικά που καταστρέφουν ζωές». Γιατί η ίδια η οικονομία, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι πόλεμος.


Πρέπει να αναπτύξουμε νέες μορφές αλληλεγγύης, νέες μορφές κοινοτήτων και παραγωγής που είναι πιο αυτόνομες και αποσυνδέονται από το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την επίθεση που βιώνουμε σήμερα—μια ανοιχτή διαδικασία εξόντωσης λαών και λεηλασίας των φυσικών πόρων.


Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι πίσω από τη μαζική εκδίωξη του παλαιστινιακού λαού βρίσκεται η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Γάζας από το 2002. Δεν πρόκειται μόνο για την αποικιοκρατική φαντασίωση μετατροπής της Γάζας σε τουριστικό θέρετρο για τους πλούσιους, αλλά και για την κατάληψη αυτών των πόρων.


Γι’ αυτό χρειαζόμαστε κινήματα που δρουν σε πολλαπλά επίπεδα—στην κοινότητα, στην παραγωγή, στη διεθνή αλληλεγγύη.



Πηγή


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Μαχμούντ Νταρουίς - Κατάσταση Πολιορκίας [απόσπασμα]


Ελιά,  Αγκάθα Κωνσταντινίδου



Τον Ιανουάριο του 2002, απομονωμένος στη Ραμάλα, ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων Μαχμούντ Νταρουίς σημειώνει μέρα με τη μέρα, σε σύντομα ποιήματα, τις εντυπώσεις του από έναν πόλεμο όλο και πιο άγριο, γράφοντας την "Κατάσταση Πολιορκίας" ένα εκτενές ποίημα που αποτελείται από εκατό περίπου θραύσματα, ως αντίδραση στην επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. 

Παρακάτω μερικά θραύσματα:  




Όταν τα αεροπλάνα χάνονται, πετούν

τα περιστέρια,

άσπρα άσπρα. Πλένουν του ουρανού τα μάγουλα

με ελεύθερα φτερά και ανακτούν τη λαμπρότητα,

την κυριότητα των αιθέρων και του παιχνιδιού.

Ψηλότερα και πιο ψηλά ακόμη, πετούν

τα περιστέρια, άσπρα άσπρα.

«Αχ να ‘τανε ο ουρανός αληθινός»

[μου λέει κάποιος που περνά ανάμεσα από δυο

οβίδες].

 

 ~ * ~ 


Τα κυπαρίσσια πίσω απ’ τους στρατιώτες,

μιναρέδες,

κρατούν τον ουρανό για να μην πέσει.

Πίσω απ’ το σιδερένιο φράχτη, στρατιώτες

κατουράνε

-κάτω από τον πυργίσκο ενός άρματος-

Κι η φθινοπωρινή ημέρα ολοκληρώνει τη χρυσή

της βόλτα

μέσα σ’ ένα δρόμο φαρδύ, όπως η εκκλησία

μετά την κυριακάτικη προσευχή…

 

 ~ * ~


Μόνοι, είμαστε μόνοι ως το μεδούλι

εκτός μονάχα από τις επισκέψεις ενός ουράνιου

τόξου.

 

 ~ * ~


Οι απώλειές μας:

Δύο με οχτώ μάρτυρες τη μέρα

Δέκα τραυματίες

Είκοσι σπίτια

Πενήντα ελιόδεντρα

Κι ας μην ξεχνάμε τη δομική ανισορροπία

Που θα χτυπήσει το ποίημα, το θεατρικό έργο

Και τον μισοτελειωμένο πίνακα.

 

~ * ~

 

Η μάνα είπε:

Δεν τον είδα να περπατά μέσα στο αίμα του,

δεν είδα την πορφύρα στα πόδια του.

Με την πλάτη στον τοίχο

κι ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι στο χέρι,

σκεφτόταν το μέλλον του…

 

 ~ * ~


Ο χώρος άρωμα

Καθώς μια γη θυμάμαι

Εισπνέω το αίμα αυτού του αρώματος

Και την απόδημη ψυχή μου νοσταλγώ.




Μ. Νταρουίς, Κατάσταση πολιορκίας, μτφ Αγγελικής Σιγούρο, εκδ. Μαΐστρος



Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Ηλέκτρα Λαζάρ - Τα δένδρα της θαλιδομίδης (Κυαναυγή, 2025)



Στους ατέλειωτους δρόμους, τους άδενδρους ή με τα παραταγμένα δέντρα σαν κολώνες, μοναχικά και τρελαμένα από τα πολλά κλαδέματα, εκεί παρουσιάζεται συναρπαστική ζωή στο τεχνητό και τεχνολογικοποιημένο, στο ψηφιακό και αφύσικο· στο κάλυμμα που κρύβει τη θλίψη και τη φτώχεια και τον αδιάκοπο μόχθο πάνω στον οποίο χτίζονται όλα αυτά. Η τόνωση της αστικής ζωής, το χτύπημα των κουδουνιών και των τηλεφώνων, τα βιαστικά οχήματα και τα εργοστάσια που στριφογυρίζουν και επεκτείνονται, η φασαρία του επείγοντος, η μη εκτόνωση, παρά μόνο καταναλώνοντας, μία εικόνα που μας φέρνει αντιμέτωπους με την εικόνα του κεριού που καίγεται και από τις δύο μεριές. 


Κυψέλη


Μία σύγχρονη υποχρέωση για βιασύνη παρατηρείται, που ολοένα και αυξάνεται. Ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να πραγματώνεται μέσα στην πόλη, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη ζωή πρέπει να την ανέχεται. 

Σ' έναν κόσμο ακραία υλιστικό, από τα δέντρα μέχρι το νερό όλες οι παρουσίες έγιναν αγαθά και όλα τα αγαθά έγιναν προϊόντα για την ικανοποίηση του μεγάλου καταναλωτή. Οι κοινοί πόροι ιδιωτικοποιούνται για να θρέψουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία της Αθήνας με την επέκταση των έργων του υπόγειου σιδηροδρόμου, που οι εκτάσεις αστικής χλωρίδας αντιμετωπίζονται απλώς ως χώροι πρασίνου που πρέπει να αφαιρεθούν, σαν να αφαιρείς το πράσινο χρώμα από έναν υπερ-φορτωμένο με χρώματα καμβά.


Καλλιθέα


Η μοίρα του δέντρου στο αστικό περιβάλλον ομοιάζει με τη μοίρα ενός χρηστικού αντικειμένου. Πρέπει να είναι χρήσιμο, χωρίς να σημαίνει ότι η εποχή δεν μας σβαρνίζει στην κατακερματισμένη φιλοσοφία ότι και το χρήσιμο είναι αναλώσιμο κι ότι ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο δεν είναι τίποτα να κοπεί και σε διάστημα λίγων μηνών να μπει ένα καινούργιο μικρό δενδρύλλιο, αδιαφορώντας ότι μπαίνει στη θέση ενός δέντρου εκεί που ήταν για 25 χρόνια. Πρέπει να είναι ίσιο, γιατί το στραβό δέντρο (το δέντρο που μεγάλωσε με κλίση) καθίσταται επικίνδυνο, αδιαφορώντας για το ότι έχει ολόκληρο υπόγειο σύστημα [υπο]στήριξης· πρέπει να κόβεται, μέχρι να κοπεί ολοσχερώς. 


Αν μη τι άλλο, έχουμε συνηθίσει τα μοναχικά δέντρα. Γιατί έχουμε εξοικειωθεί με τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Έναν χαρακτήρα που πρέπει να τον φράζεις μονίμως με σίδερα και νόμους για να μην εξολοθρεύει τη φύση (βλ. διάφορους εθνικούς δρυμούς, άλση, ακόμα και τις ελιές στον λόφο Φιλοπάππου που είναι κλειδωμένες με αλυσίδα), που μαθαίνει να προσπερνάει και να προσαρμόζεται· το αστικό υποκείμενο είναι το πιο ανθεκτικό πλάσμα που ανέχεται το διαρκώς αφιλόξενο αστικό περιβάλλον, μεγαλώνοντας τρελά πλάσματα, αρρωστιάρικα, δυσανεκτικά κι όμως τόσο ευπροσάρμοστα. Έτσι και τα δέντρα των πόλεων είναι αφάνταστα σκληραγωγημένα: έχουν ριζώσει σε ένα τεχνητό αφιλόξενο περιβάλλον, τις περισσότερες φορές πλήρως απομακρυσμένα και απομονωμένα από άλλα του είδους τους, δίχως γείτονες και στήριξη, καταδικασμένα στην απόλυτη πάλλευκη μοναξιά.

Φιλοπάππου


Πάει καιρός πια που ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από το ιερό της φύσης. Στη δικιά μας μυθολογική εποχή ξέρουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα. Καλά καλά δεν ξέρουμε τι λειτουργίες έχουν τα δέντρα, πώς συμπεριφέρονται, πώς αναπτύσσονται. Περνάμε από κάτω τους ή από δίπλα τους και δεν τα αναγνωρίζουμε ως κάτι το φυσικό. Μπορεί να απλώνεται μία νεκρή δεντροστοιχία μπροστά μας κι ούτε να το αντιληφθούμε, ούτε να μας ενοχλήσει ή να μας ταράξει. Δεν υπάρχει φυσικά σκιά στον καπιταλισμό.


Νέα Χαλκηδόνα

[...] η Βαρκελώνη, όπως και η Αθήνα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο (ένα ανύπαρκτο 1,8m², στην περιοχή Εσάμπλε, μπροστά στο ελάχιστο όριο 9m² των τεχνοκρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). 

Πώς αναπνέει κανείς σε μία τέτοια πόλη; Σίγουρα όχι με τη δημοτική αρχή να βιάζεται να χαμογελάσει στους πολίτες της φυτεύοντας σπασμωδικά κάποιες δεκάδες δενδρύλλια που αύριο θα τα ξεχάσει. Για να αναπνεύσει ο άνθρωπος στην πόλη, για να αναπνεύσουν οι γυναίκες, για να αναπνεύσουν οι θηλυκότητες, οι μειονότητες, τα ζωντανά, τα πουλιά, τα δένδρα, τα υδάτινα, οι δημόσιοι χώροι, τα παιδιά, πρέπει να σπάσουν οι δρόμοι. Να θυμηθούμε ξανά τα πόδια μας, τους αργούς ρυθμούς, τη δροσιά που έχει ο ίσκιος των δένδρων. Όχι παγκάκια με usb φορτιστές, όχι έξυπνες πλατείες, έξυπνοι δρόμοι και έξυπνα αυτοκίνητα, αλλά μεγάλοι δημόσιοι χώροι που θα χωράει κάθε διαφορετικότητα και κάθε ζωντανό πλάσμα.


Ακαδημίας 

Να σπάσουν οι δρόμοι για να σπάσει ο χρόνος. Να ελευθερωθούν τα χέρια των κηδεμόνων που σέρνουν φοβισμένα τα παιδιά, να γεμίσουν οι γειτονιές με γειτονικότητα, οι μέρες με τον ήχο των πουλιών και να αδειάσουν από τα λάστιχα και τις εξατμίσεις πάνω στην άσφαλτο – όλα αυτά τα πράγματα, όλη αυτή η ρήξη που κάποιος θα μπορούσε να τη χλευάσει ως «γυναικουλίστικη». [...] Οι πόλεις πρέπει να χάσουν την πατρότητά τους και να γίνουν ένα όσο περισσότερο γίνεται οικοσύστημα. Να γεμίσει, λοιπόν, η πόλη με γυναικουλίστικους ρυθμούς· το αντρίκιο φέρνει μόνο εξατμίσεις, εξαχνώσεις, εξαμβλώματα και εξαφανίσεις. 


Περισσότερες φωτογραφίες στο: Thalidomide trees | Εκδόσεις Κυαναυγή