Ξέρουμε πως προσβάλλουμε τα πνευματικά δικαιώματα με την κάθε δημοσίευση στο blog και ότι με ένα νεύμα του νόμου και του δημιουργού και του κληρονόμου και του εκδοτικού και του θιγμένου θα μπορούσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρεθούμε είτε πίσω από τα κάγκελα, είτε πάνω σ'αυτά. Όμως ό,τι ανεβαίνει, ανεβαίνει από την φυσική διάθεση να μοιραστούμε, να θυμίσουμε, να μονολογήσουμε όπως θα το κάναμε ούτως ή άλλως.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ν. Άσιμος - Αναζητώντας Κροκανθρώπους (ΙΙ)




Ένδειξις χαμαιτυπείο, παραπλεύρως πτυελοδοχείο, τίτλος θεατρικού έργου σκ... σκατά. Ενδεχομένως οι φίλοι σας απέθαναν, ενδεχομένως τους φίλους σας τους ξέκαναν. Ενδεχομένως δε θα τους ξαναδείτε πια. Προχτές συνάντησα μια πάπια με το φίλο της το Νιόνιο. Ο Νιόνιος είναι γουρουνάκι. Ήταν κοντά κι ένα παιδάκι κι αρχινά παραμυθάκι... 
Προχθές έδρασαν οι "προβοκάτορες". Το Προεδρείον - Αρχηγείον κηρύσσει γενική επιστράτευση. Εμπρός! Ως εις όλοι αγωνισθώμεν υπέρ;;; χούντες, φούντες και τσαρούχια. Ο κύριος Γενικός μαζεύει υπογραφές, η κυρία Προέδρου επισκέπτεται το μοδίστρο. Ο φαλακρός γόης διατηρεί επαφάς με τον σκύλο της ΓΣΑ . Ο σκύλος επισκέπτεται την Αδαμαντία Βενάρδου. 
Ο κέρβερος περιμένει μ'ένα ψαλίδι. Το ψαλίδι γίνεται σανίδι γι αυτούς που πάλεψαν υπέρ των εντοπίων. Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη- τι είναι αυτό που το λένε ομπρέλλα - τι είναι αυτό που το λένε μπρελόκ. 
Ο αστυνομικός διευθυντής μοιάζει με μπουλντόκ. Η ομπρέλλα γίνεται αλεξίπτωτο, ο κιμάς προελεύσεων Ροδεσίας. Ένας παπάς κάνει ισορροπία στον ιστό της αράχνης. Ο Δράκος του καράτε κόβει τα περισσότερα εισιτήρια. Η κυρία Κλεονίκη άδειασε το σούπερ-μάρκετ. Ο απόγονος του Λωτ αποχτά Νόμπελ Ειρήνης. 
Τι είναι αυτό που κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια. 
Πες αλεύρι. Οι Τούρκοι μας πήραν την Κύπρο. 
Πες κιμάς προελεύσεως Κύπρου. 
Απεργία πείνας. Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ σταματήσαν τα τανκς. 
Η πάπια ήταν στρουμπουλή. Η πάπια είχε πάρτυ. Ο Νιόνιος ήθελες πολύ, πάρα πολύ να τον καλέσουν...
Είμαστε από την Διεύθυνσιν Ασφαλείας δι'υπόθεσιν σας. 
Ο Νιόνιος ήταν στρουμπουλός. Δεν του άρεσε το μπάνιο. 



Ο κύριος Μπάτς είχε χωρίστρα. "Γιατί δέρνετε τον κόσμος;"
-"Γιατί παραπονιέται η γυναίκα μου πως δε γυρίζω νωρίς στο σπίτι και με στήνεις εσύ. Γι'αυτό."
Κάποτε σταμάτησα τριάντα μανιασμένους. Με κύκλωσαν. Τους κοίταξα, τους είπα απλώς. Γιατί; Δεν έχω καιρό για ξύλο. Περάστε αύριο από τον Πύργο να τραγουδήσουμε μαζί. 
Τους γύρισα την πλάτη κι έφυγα. Τις έφαγα δυο μέρες μετά. 
"Νιόνιο, είπε η πάπια, μυρίζεις άσχημα πολύ. Δε σ'έπλυνε η μαμά σου! Όχι είπε ο Νιόνιος. Η μαμά μου θέλει να με πλύνει, αλλά δε θέλω εγώ. 
Α πα πα πα πα, είπε η πάπια, αν δεν κάνεις μπάνιο, μ'αυτά τα χάλια δε σε δέχομαι στο πάρτυ. Κι έφυγε κουνώντας τα φτερά της. "
Τα φτερά μας άνοιξαν την Πέμπτη και μας κόπηκαν την Παρασκευή. 
Ο λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά. 
Την αλλαγή μας την φέραν οι Πινέζοι. Οι Πινέζοι δεν τρέφουν πτηνά. Χαμένο τίποτα δεν πάει είπα τα τσαπιά... Τα τσαπιά κουράστηκαν να σκάβουν. Σήμερα, τα τανκς χώνονται στο έδαφος και προεξέχει μόνο το κανόνι τους. 
"Θα τα ανατινάξουμε" είπαμε. Ξεχάσαμε ότι το τανκς ανατινάσσεται με την φωτιά. 
Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Οι δρόμοι μας γεμίσανε καπνούς. Ο καπνός έχει ηλικία. Η ηλικία για τον καπνό δεν έχει όρια. Όσο μεγαλώνει τόσο δυναμώνει κι ο καπνός. Την αλλαγή την ξαναφέρανε τα τανς. Ο λαός εφησυχάζει... Με τα χέρια... με τα δόντια... με το λαρύγγι...
με τις φωνές... με τα ρόπαλα. Όχι. Τα ρόπαλα τα παίρνουν οι προβοκάτορες. 
Οι προβοκάτορες; Ποιοί προβοκάτορες; ΠΡΟΣΟΧΗ μη φοβίζετε τον κοσμάκη με τους προβοκάτορες. Η κυβέρνηση μας εκπροσωπεί. Εχθές έβγαλε ανακοίνωση. Μας προασπίζεται. Και η Αστυνομία έβγαλε ανακοίνωση. Νάτο Σία και Αστυνομία. 
Η αντλία αυτή τη φορά έριξε νερό με μέση πίεση. Οι χωροφύλακες αυτή τη φορά μας έδειραν με τρόπο. 
Ο Υπουργός εδιώχθη με τις κλωτσιές από τον κ. Υπαστυνόμο Α'. Ο Α' παραμένει. Ο υπουργός συσπειρώνεται. Το πρωί ο υφιστάμενος του δήλωσε στους δημοσιογράφους τη γραμμή της κυβερνήσεως. Η Κύπρος φλέγεται. Το μαγαζί μου στην Πλάκα έκλεισε. Ο ιπποπόταμος Φόρντ πήρε το μπάνιο του στην πισίνα της βίλας του στη Νέα Υόρκη και γελαστός ο επιτετραμμένους του εδέχθη αντιπροσώπους των διαδηλωτών. Αυτοί οι αντιπρόσωποι! ο ιπποπόταμος έπαιζε γκολφ. Οι διαδηλωτές κουβαλούσαν ένα μεγάλο πανώ με τη λέξη ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Η λέξη "προδοσία" έγινε πολύ της μόδας. Η λέξη "εξουσία" επίσης. Οι Τούρκοι είναι ποτισμένοι με όπιο. Η "γιαγιά έσφαξε την εγγονή της για να μην πέσει στα χέρια (πέη) των Τούρκων." ...
Α.Ν.Ο.Σ.Ι.Α. 

[...]

Ο Νιόνιος τα'χει χαμένα. Ο φίλος του ο σκύλος του είπε πως έπρεπε ν κάνει μπάνιο. Η αγελάδα κούνησε δυο φορές την ουρά της και συμφώνησε κι αυτή. Έτρεξε στο γείτονα το γλάρο. Πάει στην πονηρή την αλεπού. Τρέχει στη σοφή την κουκουβάγια. Όλοι του είπαν: Άκουσε Νιόνιο, άμα θέλεις να πας στο πάρτυ να πας στη μαμά σου να της πεις να σου κάνει μπάνιο...
Ο Νιόνιος ήθελε πολύ να πάει στο πάρτυ. Όλες οι όμορφες γουρουνίτσες με τς κορδελίτσες τους και τα ψηλά τους τα γοβάκια θα βρίσκονταν εκεί. Ήθελε πολύ να δει τις γουρουνίτσες...
Δεν θα τον αφήσουμε αυτόν. Είναι ένας σατυροποιητής και τίποτα άλλο. Νομίζει πως κάποιος είναι. Τι θαρρεί πς μπορεί να κάνει, εμείς έχουμε τα πάντα. Άστον εκεί με το τρύπιο πανταλόνι να μαζεύει τα κατουρημένα καλαμάκια να μερέψει την πείνα του. Μόνος του μας αρνήθηκε, δεν τον αρνηθήκαμε εμείς. Μόνος του θα φάει το κεφάλι του. 
- Η είδηση δεν μπορεί να δημοσιευτεί. Η επιστολή σας δεν μπορεί να δημοσιευτεί. Το κείμενο πρέπει να το μαζέψετε, να το προσαρμόσετε, να το συμμορφώσετε. Βλέπετε... υπάρχουν και Νόμοι. 
- Μα δεν μπορώ. - Το ποτάμι ξεχειλίζει, είναι πολλά αυτά που καίνε, πολλά αυτά που λείπουν. Θέλω περισσότερο αέρα. Περισσότερο χώρο. Απσυντίθεμαι. Έχω κι εγώ ανάγκες, δεν μπορώ άλλο. Ο χώρος που ζητώ δεν έχει σχέση με οικόπεδο. Δεν το θέλω το οικόπεδο. Δεν το θέλω το ψυγείο, το αυτοκίνητο, τη γκόμενα, τον πράχτορά σας, την εταιρίας σας. Να ζήσω θέλω. Να ζήσω και να ζήσουμε μαζί λεύτεροι κι ανθρώπινοι. Τους νόμους σας τους άντεξα. Παλιότερα υπήρχε λόγος. Αλλά τώρα, τα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου. 
Ο Νιόνιος δίστασε, σκέφτηκε. Άρχισε να το αποφασίζει. Το αποφάσισε. Έτρεξε στη μαμά του. 
-Μαμά, τέλω σαπούνι και ν...ό. Σέλω να κάνω μπάνιο...
... Τη φίλη μου την έχασα. Πήγε το πρωί για εξετάσεις στο γιατρό της. Είχε πόνους στην κοιλιά. Δε γύρισε ακόμα. 
Είμαι γεμάτος σχισμές. Σχισμές που διαφαίνονται στο δέρμα όταν αδυνατίζει απότομα. Όπως ακριβώς σε μια λεχώνα. 
Στην τσέπη μου έχω μια δραχμή. Γύρισα όλο το πρωί όλα τα υπουργεία και τις εφημερίδες. Υπάρχει μια πιθανότητα μεθαύριο να μας δώσουν την άδεια. Αν με δεχτεί ο υπουργός... Τι θέλω εγώ εδώ.
 Τι θέλω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου